Her kjører Kim hvitskate

Dæven, ho e kvit!

Vi har alltid hatt en fascinasjon for dypvannsfiske. Før vi dro opp til Sørøya hadde vi ytret et ønske om å fiske etter hvitskate. Daniel og Bilal hadde fått flere hvitskater for noen måneder siden, så da det ble forhold den første dagen dro vi rett ut på djupta. Og vi ble ikke skuffet…

Fiske etter skate handler først og fremst om noen grunnleggende ting. Finne plass, ankre, agne, for så å få bruket til bunns. Og vente… Det høres lett ut på papiret, men i realiteten er det langt ifra så lett som det høres ut som. Daniel og Bilal har lagt ned mye research i farvannene utenfor Hasvik. Og vi var heldige som fikk være med på en tur på den rette plassen.

Ankeret ble plassert på 350 meter på seig mudderbunn. Vi lå i en såkalt ankerkjetting. Det vil si at vi lå i tau bak den oppankrede båten.

Vi lå relativt nær den andre båten. Optimalt sett burde man nok ligge lenger fra hverandre, men på grunn av mangel på tau ble det sånn.

Skate-takkelet er enkelt. En glidebom på 5-10 meters nylon. Selve slepet er bare en enkeltkrok med agn på. Vi testa både med makrellflapper og seiflapper, på denne dagen var sei klart overlegent. Vi hadde knapt napp på makrellen, mens seiflapperen hadde napp kontinuerlig.

Etter om lag 30 minutter hørte Øyvind at det tikket i knarren på stanga hans. Han sveiva inn slakken og satt inn et kraftig mothugg. Det var blytungt. Livløst, bare tungt. Klassisk skate. Etter ca. 15 minutter kom top-shoten til syne. Der nede kunne vi se en diger hvitskate. Den var perfekt kroket på J-kroken.

Hvitskatekjeft.

Vi håvet skata og kunne konstatere at den var rundt 10 kg.

Skate i håven.

De vitale målene på skata var 118 cm og 9,7 kg. En meget anstendig fisk og camprekord på Big Fish Adventure.

9,7 kg og 118 cm

En fantastisk fangst og det etter bare 30 minutters fiske. Vi må ha omtrent sluppet ned agnet rett foran nesa på skata.

Kort tid etter hadde jeg run på stanga mi. Dessverre for min del visste det seg å være en brunsnegle…

I den andre båten hadde de en serie med fisk som slapp. Den ene som nesten garantert var hvitskate datt av 3 meter under båten…

Etter om lag 3,5 timer var det min tur til å kjenne tyngde i stanga. Inget run eller napp, bare en tilfeldig agnsjekk. Når man fisker med J-krok er det viktig å gjøre skikkelige mothugg og det gjorde jeg på denne fisken. Bilal ga meg kallenavnet «Brutus Pilatus» på grunn av de harde mothuggene. Denne fisken var blytung og fullstendig livløs. Lovende…

Tungt..

Etter en hard pumpeøkt kunne vi skimte noe hvitt nede i vannet. Øyvind håvet som en mester. Og endelig var det min tur til å slippe jubelen løs.

Hvitskate på 105 cm og 7,15 kg.

En stund etter dette var det tid for å gå på land. En fantastisk start på fiskeuka på Big Fish Adventure. Tusen takk til Bilal og Daniel for perfekt guiding. Mer kommer, så stay tuned.

Mvh. Kim og Øyvind

Kommentar