Sommerfiske etter store flate

Sommeren er snart over og høsten står for tur. Hovedferien i år gikk som vanlig fort og plutselig var den over. Jeg hadde i år planlagt å fiske mer etter kveite på sommeren enn jeg har gjort de siste årene. Det skulle imidlertid vise seg vanskelig å få til. Juli har ofte vært preget av ferskvannsfiske eller andre typer havfiske og det ble til syvende og sist slik også i år. Delvis var forklaringen at vi i slutten av juni hadde et elendig vær i Troms med lave temperaturer og til dels sludd og snø ned til havnivå. Videre utover sommeren hadde vi deretter en uvanlig langvarig periode med sterk nordavind. Ja, det virket rett og slett som en fastlåst værsituasjon. Nordøstlig liten til stiv kuling frister sjeldent til havfiske og gir heller ikke de beste forutsetningene for god fangst.

Bildet er fra en tur med Ørjan 23. juni, på en av få vindstille dager denne sommeren.
Kveitene var på plass, men klarte på merkelig vis å unngå å bli kroket denne dagen. Ikke ulikt den arten – de er smarte og snor seg ofte unna…

Under uka på Nordkapp i midten av juli ble det lite tid til kveitefiske, men et forsøk inne i fjorden tok vi oss tid til mens østavinden var for hard til annet fiske. Som nevnt i forrige rapport ga det en flott kveite på 131 cm som resultat.

Nordavinden fortsatte utover i august, men første helga i august hadde jeg uansett planlagt å fiske med Ingemar & hans kompiser som var nordpå i en uke. Den første dagen satset vi på mixfiske på yttersia med en del torsk og steinbit som resultat. Andre dagen hadde nordøsten økt til kuling styrke igjen og vi måtte fiske i lé innaskjærs. Vi bestemte oss for å prøve noen plasser der jeg har hatt god uttelling tidligere.

Vi la oss først på et drift inne på 17-18 meters dyp. Vi fisket to båter sammen på parallelle drifter. Mot slutten av driftet smalt det hos Göran i den andre båten og etter en god fight med 3 utras til bunns kunne de skimte en kveite på om lag 25-30 kg i vannet. Dessverre skulle krokfestet ryke før den nådde overflata. Vi gjorde et nytt drift på ca. 25 meters dyp og etter å ha passert litt lumsk bunn sa jeg til Ingemar: «nå kommer vi inn på sanda, her blir det fin bunn». Jeg hadde ikke før sagt det før Ian gjorde et kraftig mothugg og stanga sto i full flex. Det første sekundet så det ut som et bunnapp, men det var før bunnen begynte å stange imot med tunge hoderistninger. Storkveite!

Det ble tidlig klart at her måtte det settes ordentlig press på fisken for å i det hele tatt få løftet den i den sterke strømmen. Jeg backet båten etter det første utraset slik at vi var rett over fisken. Ian gjorde tingene rett og sakte men sikkert kunne han begynne å løfte på kveita.

Det var derfor en stor skuffelse da fisken slapp 5 minutter inn i fighten. Heldigvis var det kun krokfestet som røk, men å miste en slik fisk er alltid synd. Jeg anslår fisken til minst 70 kg.

For egen del ble det en fin matfisk like etter dette.

Det ble et par mindre kveiter til før vi gikk på land.

Med litt flaks hadde jeg hatt flere pene fisk i båten
Kveita sirkulerer ofte mange ganger rundt agnet / jiggen
Denne fisken var svært nære å ta. Beklager uklart bilde, men vannet har tidvis vært svært grumsete i sommer p.g.a. algeoppblomstring.

Jeg hadde også en liten kveldstur med Ørjan for et par uker siden. Vannet var noe klarere og vi lyktes å berge en sprek kveite som Ørjan fikk.

Ørjan fighter kveita.
Ørjan med kveita som gir mange gode middager framover.

Det spennende høstfisket begynner snart og jeg håper på mange fine turer framover! Planene er mange og både nye og «halvnye» plasser skal testes ut – om tida og været tillater det.

Skitt fiske!

Kommentar