Storskrei fra Malangsgrunnen utenfor Tromsø

Storfangst på årets første skreitur

Forleden helg ble det endelig en mulighet til å komme seg ut på skreifiske igjen. Det har vært mye ustabilt vær denne vinteren og det store skreiinnsiget har latt vente på seg, inntil nå. Fiskekompis Ørjan og jeg hadde studert værmeldingene nøye og bestemte oss for å gjøre et forsøk på å komme oss ut på den velkjente storfiskgrunnen Malangsgrunnen. Det er langt ut hit og ekstremt værutsatt, men dagens vindmelding så bra ut. Bare 2-3 meters bølgehøyde får være innenfor det akseptable når man skal friste storskreien…

Det var en nydelig dag for skreifiske

Ørjan og jeg hadde utror fra hans båtplass i Kattfjorden og etter vel 1,5 times gange var vi framme på Sydostsnaget, den sørøstlige delen av Malangsgrunnen. Her ute var været egentlig veldig bra, det var bare lett bris og en del tungsjø. Gjett om vi var klare for skreifiske! Det skulle imidlertid vise seg å ikke bli så enkelt å finne skreien. Normalt sett har det vært mye fisk på plass på denne tida, men slik var det tydeligvis ikke nå. Det var svært få registreringer å se på ekkoloddet og heller ikke noe som ville bite. Derfor ble det flere timers leiting innover grunnen for å finne fisk. Jeg bestemte meg for å heller teste i sørenden av grunnen og la om kursen i den retningen. Over nesten 80 meters dyp dukket det endelig opp en stabil registrering på ekkoloddet – vi hadde funnet skreien.

Skreien gikk tidvis et godt stykke over bunn

Vi hadde startet fisket på tradisjonelt vis med pilk og gummimakk, men ettersom stimen ble større og større endret jeg raskt taktikk og satte på en jigg. Denne metoden viser seg svært ofte å gi best uttelling på de største fiskene, da jiggen (shaden) som regel siler ut småfisken. Og det er jo 20+ vi vil ha :).

Storm Wildeye Giant Jigging Shad, en klassiker som aldri går av moten.

Dagens foretrukne jigg ble en 385 grams Storm Wildeye Giant Jigging Shad i fargen GT, en god gammel klassiker som alltid har levert mye og stor fisk. Den er en killer til både kveite og storsei og er den jiggen jeg har fått mine største torsker på (også andre farger funker veldig bra). Og den skulle levere nok en gang.

Etter en fin start med mye skrei mellom 7 og 15 kg havnet vi i en storfiskstim. Ørjan rapporterte om en fisk som tok mange meter fra snella. Det skulle vise seg å være en pen skrei på 20 kg.

Ørjan kjører storskrei

Fisken ble større og større:

Undertegnede med en 25-kilos som Ørjan fikk

Vi hadde en intensiv bettperiode med mange store skrei som ga oss heftige fighter. Tidvis tok de også en del meter av snellene. Jeg fisket meg høyere og høyere opp i vannet og på 40-meters dyp fikk både Ørjan og jeg hvert vårt «bunn-napp». Ja, det er ofte slik det kan kjennes når en skrei på 25-30 kg tar jiggen din, før det første utraset kommer..

Etter en herlig fight kunne vi lande to skikkelig feite skrei – kunne det være snakk om kaffetorsk? (fisk på over 30 kg)

Det er slike fisk vi vil ha – med fantastisk kondisjon.
Storskreien på 29,5 kg tok en Storm Wildeye Giant Jigging shad på 385 gram i fargen Glow Tiger.

Vi bikket ikke riktig 30-kilosgrensa denne gangen, men det var nære på. To ganger 29,5 kg får sies å være mer enn godkjent på årets første skreitur (Ørjans største fisk var eksakt like stor som min), særlig tatt i betraktning av at all skreien ble tatt i løpet av bare 1,5 times fiske. De to største tok på siste nedslipp for dagen, deretter gikk sola ned så vi måtte bare begynne på hjemturen. Stemninga på turen tilbake var i hvertfall malerisk. Tusen takk for turen til Ørjan.

Krysser fingrene for at det snart blir vær til å komme seg ut på skreifiske igjen!

Kommentar