Tips til lakefiske!

I den siste tiden har jeg fått mange spørsmål om hvordan vi fisker lake på isen. Så derfor skal jeg prøve å komme med noen tips til utstyr å metoder. Laken er en torskefisk som lever i ferskvann og gyter rundt januar og februar stort sett i hele landet, og det er før den slipper rogna at den er størst. Den er mest aktiv på vinteren og da lettest å komme i kontakt med, i og med at laken er en kaldvannsfisk. Fisket er best når det blir mørkt på kvelden å frem til midnatt sånn ca. Så her gjelder det å ha varme klær og en god hodelykt når du drar ut på isen. Ofte finner du gyteplassene i nærheten av der det er litt strøm i vannet. Bekker/elv inn og ut er ofte gode plasser. Man må bare lete seg frem litt, til man finner fisk. Når det gjelder dyp, varierer det veldig fra vann til vann, om det er regulert eller ikke. For eks i selbusjøen som er regulert fikk vi mest fisk på 6 til 10 meter. Mens noen andre vann jeg har fisket  nord i hedemark på 1 til 3 meter. Som sagt man må bare prøve seg fram.

 Når det gjelder utstyr bruker jeg ismeitestenger til gjedde og ei multisnelle med 0,40 til 0,45mm mono. Man frikobler spolen sånn at fisken kan ta agnet med seg uten å merke motstand. Som agn bruker jeg hovedsaklig makrell og sild, men det meste av fisk fungerer. Jeg setter da på en elektronisk nappvarsler som gir lyd når det er fisk bortpå agnet. Jeg bruker glidende tackle og ca 30 cm lang fortom på 0,60mm mono, og  j krok fra vmc 8299 i str 4/0. Så setter jeg ut 4 til 5 stenger litt spredd rundt. 

I mellomtiden bruker jeg å sitte å dunke i bunn med en lakepilk. Da bør det helst være litt hardere bunn. For poenget her er å lage lyd og vibrasjoner som laken reagerer på, på lang avstand. Her har jeg en fortom i 0,60 til 0,70 mm mono på ca 20 cm og en vmc 8299 str 4/0 med agn på. 

Som sagt dette er hvordan jeg gjør det. Det finnes sikkert mange andre oppsett med haspel i stedenfor multi og senetykkelse samt kroker. Men der er det igjen bare å finne det alternativet som passer deg. Når det gjelder pilk, så kan den pyntes med omtrent hva som helst. Så noen svensker på tv’n som hadde på jultreglitter å spinnerblader etc etc. Her er det kun fantasien som setter begrensning. Kan legge til at laken er en fantastisk god matfisk for dem som vil prøve det. Rogna ligner veldig på torskerogn og er prima vare.

 Dette fiske kan anbefales på det sterkeste! God tur!

Kommentar