Vårens steinbiteventyr – med nye personlige rekorder

Etter suksesshelga i mai da vi hadde Bilal på besøk, med det som trolig var tidenes beste steinbitfiske (10 steinbit over 10 kg med topp på 15,7), har vi fisket ytterligere 3 helger etter arten her i nord. Heller ikke disse gangene dro vi fiskeløse hjem, snarere tvert imot.

Den første av tre turer gikk sammen med pappa og mitt søskenbarn Lars. Nye plasser for året skulle testes – blant annet den spennende «Juniplassen» som jeg hadde døpt den. Vi dro ut på havet i strålende sol og vindstille vær. Perfekt steinbitvær med andre ord. Strømmen spilte også på lag og gjorde at vi kunne legge mange gode drifter etter steinbiten. Det skulle gi umiddelbar uttelling.

Vi fisket de første par timene på «Tidligplassen». Driftene var gode, men tidvis litt raske. Vi hadde imidlertid flere kontakter og etter hvert også landede fisk:

9,2 kg til pappa
Lars kjører fisk
9 kg
Pappa slo til med en steinbit på 9,5 kg, tangering av persen

Så gikk vi til «Juniplassen» for å se om steinbiten var på gang der. Forholdene var perfekte og det ble raskt fisk i båten.

Lars slo til med to personlige rekorder på rappen.

Først fikk han en grom fisk på 11,6 kg. Deretter fikk han en fantastisk steinbit – en drømmefisk på 13,1 kg.

Beist…
Lars var svært fornøyd med drømmefisken på 13,1 kg

Selv ble det også noen greie fisk, men ingen over 10 kg. Som vanlig ble all fisk tatt på Stormshads med treblekrok bak.

Neste tur var noen uker senere. Denne gang hadde vi med oss Truls, for å se om det var mulig å forbedre hans steinbitpers på 10,03 kg. Det skille vise seg å bli en drømmedag på havet med svake sørlige vinder, sol, over 20 grader og godt steinbitfiske. Eneste minuset var at jeg klarte å glemme solkremen igjen på land. Derfor var noen lett solbrente karer som kom på land på kveldinga…

Vi traff fort på steinbitbolet og fant ut hvilke kanter som ga mest kontakter og fisk. I løpet av dagen landet vi 21 steinbit i båten og antall fisk vi var i kontakt med har jeg ikke tall på.

Vi storkoste oss i varmen – det var bare nydelig å være utpå. At det samtidig skulle bli 3 steinbit over 11 kg var heller ikke å forakte. Ekstra morsomt var det at Truls satte ny pers med denne karen på 11,4 kg. Gratulerer!

Kim bikket 12 kg nok en gang med en skikkelig kubbe på 12,9 kg.

12+ gråsteinbit henger høyt
Min største fisk for dagen på 11,2

Min største for dagen var meget pene 11,2 kg. Dessverre mistet jeg en mye større fisk på rundt 14-15 kg helt i starten av dagen, på det andre driftet. Jeg hadde fisken helt oppe i overflata og skulle bare geleide den inn til båten og i håven da den slapp. Allikevel, det var en nydelig tur på havet og når alle bikker 11+ kan man ikke klage :)

Alle steinbitene ble satt ut igjen også denne dagen, med unntak av 2 stk. mindre matfisker.

Årets foreløpig siste steinbitsatsning fant sted for noen uker siden, da Bilal på nytt tok turen til Tromsø for å fiske med Kim og meg. Denne gangen hadde han med seg sin kompis og kollega Daniel. Det var trivelig å møtes og fiskes igjen, forrige gang vi traff Daniel var på isfiske på Ramfjorden for noen vintrer siden. Denne gangen var målet å bikke 10+ for Daniel.

I løpet av de 4 dagene vi hadde til rådighet var vi ikke like heldig med været som sist. Det var både kraftig østavind den ene dagen og kuling fra sørvest en annen. Det ble likevel 2 økter til Juniplassen for å friste storsteinbiten. Forholdene var langt fra enkle under den første økta. Vinden trykket på relativt friskt fra sørøst og strømmen var sterkere enn den bruker å være. Det førte til en drifthastighet på 1,5 til over 2 knop og å ligge å drifte på slike forhold er relativt håpløst under steinbitfiske. Derfor lå jeg og bakket på med båten slik at det skulle være mulig å fiske. Ikke ideelt, men det ga likevel uttelling til slutt.

Daniel ble dagens mann og var meget fornøyd med å klare målet sitt 2 ganger. Først med en fisk på nøyaktig 10 kg og deretter med en på 10,2 kg. Gratulerer!

Stor steinbit kjøres
10 kg og specimen
Denne fisken på 10,2 kg hadde et spesielt utseende, med flekker og hvite fargenyanser

Nok en gang mistet jeg en kjempefisk på 13-14 kg i begynnelsen av dagen. Vi var ellers i kontakt med flere store fisk.

Siste økt etter steinbiten ble en kveldsøkt ettersom sørvestkulingen gradvis skulle roe seg ned. Forholdene viste seg å være bedre enn 2 dager før, men likevel ikke helt enkle. Vinden kom og gikk og roterte rundt fra alle mulige retninger. Å planlegge gode drifter ble derfor utfordrende. Fisken var ikke i bettet, men det ble likevel en håndfull pene steinbiter.

Bilal kjører fisk
Daniel kjører fisk
Ingen pers, men nesten 10 kg
Dagens beste fisk

Takk for laget til Bilal og Daniel – alltid trivelig å fiske i lag! Gleder oss til neste gang.

Steinbitsesongen er sannsynligvis over for i år og vi kan ikke klage på uttellingen. 17 fisk i båten over 10 kg ble fasiten og de ga mange spennende øyeblikk både for Kim og meg og gjestene ombord. Blikket framover rettes nå mot andre arter. Vi planlegger likevel litt mer steinbitsnacks fra oss snart i form av en film om dette fisket der vi også deler litt tips og triks.

Skitt fiske i sommer!

Øyvind og Kim

Kommentar