Ørretfiske i nord

Å gå på fjellet om sommeren er noe jeg ser fram til hvert år. I likhet med det å være på sjøen gir det meg mye – og det er en herlig avkobling fra den hektiske hverdagen.

Fjellfiskesesongen ble i år litt amputert på grunn av været og andre ferieplaner. Den store teltturen på Finnmarksvidda måtte avlyses på grunn av sludd, snø, regn og lave temperaturer i månedskiftet juni-juli, men vi fikk en fin hyttetur i stedet ved et godt fiskevann. Kim har skrevet om denne turen tidligere, så jeg legger kun ved et par bilder av noen fine ørreter jeg fikk.

Etter det har det blitt tre turer til i hjemlige trakter. Et av vannene vi dro til holder en fin bestand av ørret med god snittstørrelse. Da jeg og Jørgen ankom vannet på den første turen opplevde vi en skikkelig klekking. Det var ca. 3 uker siden vannet hadde blitt isfritt og det virket som at aktiviteten nå var på topp. Rundt oss var det flyvemaur og bladmygg og vi kunne se ørreter av solid størrelse glefse i seg godsakene oppe i overflata. Det vaket heftig og synet av disse fiskene gjorde at vi ikke var seine med å finne fram stengene våre.

På vei opp på fjellet

Fisket vi skulle oppleve var ganske intenst og ørretene var svært gira på slukene vi kastet ut. Vi fikk flere fisk som tok helt oppe i overflata og nært land. Under drilling av fisk hadde vi gjerne etterfølgere som fulgte med helt inn til land i det glassklare vannet.

På dette vannet er det sildesluker som gjelder. Særlig bra var Atomsilder på 12 og 20 gram. De er svært langtkastende og har god og livlig gange under innsveiving. Vi fikk også fisk på Sildekongen, Skarpsild og Sølvsild og endte opp med 17 fine ørreter på denne turen. 6 ble tatt med hjem, resten fikk svømme videre. Min tredelte Shimano Speedmaster BX 7-21 g gjorde som vanlig jobben – en nydelig stang å fiske med. Jeg hadde i tillegg oppgradert med en Shimano Ultegra 2500 FB – nok en deilig modell fra Shimano med silkemyk brems.

Jørgen med en ørretkubbe
En ørret som ikke kunne motstå en rød/svart Atomsild
Nok en ørret med nydelige farger
Gjenutsetting på noen av de mindre fiskene

To dager seinere var jeg på en ny tur sammen med mitt søskenbarn Lars og min tante, Bente. Været var fortsatt fint, men en iherdig nordøstlig vind bidro nok til at vi ikke fikk oppleve det samme bettet som sist. Vi klarte likevel å «slite oss til» 8 ørreter i løpet av dagen.

I midten av august dro vi på årets siste ørretfisketur. Det ble en flott dag med fortsatt godt ørretbett.

På vei inn i håven
Kubbe fra årets siste ørrettur.

Framover er det havfiske som gjelder og neste rapport kommer snart. Høstfisket har startet lovende…

Kommentar