Rapala/Storm = Abbor

Abborfiske kan som alt annet fiske være lunefullt men også veldig tilgivende når fisken er i støtet. Det finnes utallige teknikker for å lure abboren til hugg, de mest kjente og mest brukte er fiske med gummi agn sammen med en jigg krok hvor vekten sitter i front av kroken(shad fiske). Storm har flere typer av «shader» som er veldig fine til abborfiske. Storm So-Run Joker Shad har levert mange og store abborer for Rolf magnus, Terje og meg. Det er shaden som gjorde at Rolf Magnus og Per Ola ble Norges Mestere i 2017.

Nytt av året er Storm sin 360GT Largo Shad, en shad med litt høyere profil for å gjøre den enda mer synlig for predatorene vi fisker etter. Shaden har også klargjorte spor i ryggen for å forenkle fisket ved offset-krok.

Storm 360GT Largo Shad

360GT Largo Shad er shaden jeg fisket med når jeg satte min nye PB tidligere i år. 47cm/1520g. Den ble da fisket Offset på et sted med veldig mye struktur og hvor det også står et gammelt tre på bunnen. Hadde ikke kunnet fiske der hvis jeg ikke rigget shaden offset. Ved å rigge shaden offset og på den måten kunne gjemme kroken i shaden kan man fiske i områder man mest sansynlig ville satt seg fast ved tradisjonelt shad fiske med åpen krok.


Abborfiske kan gjøres så vanskelig og teknisk man bare ønsker, som nevnt tidligere det er ti om ikke hundretalls teknikker og synspunkter rundt abborfiske. Abborfiske er også et fiske som bør utføres enklest mulig. Rapala har i sitt sortiment agn som krever veldig lite av deg som fisker og som fanger fisk på lik linje eller bedre en det å grave seg ned i teknikk hullet.Rapala Rippin Rap er en type abbor agn som er veldig lettfisket. Profilen på agnet sammen med kraftig vibrering og lyd fra rasslekammeret gjør at denne skaffer seg oppmerksomhet fra store områder. Kaster veldig godt, synker fort og kan fiskes over forskjellige dyp veldig enkelt. Kan du kaste og sveive så har du det som trengs av teknikk for å fiske Rippin Rap. Kast den ut, la den synke, gjør noen raske runder på snella og stopp. Da fisker du enkelt over forskjellige dybder og den lokker inn fisk fra store områder. Rapala Rippin Rap kan fiskes på utallige måter når teknikken sitter litt bedre. «Jigg» den innover i kastet, fisk den veldig sakte langs bunnen, fisk den raskere høyt i vannet eller vertikalt under båten hvis du fisker fra båt. Rapala Rippin Rap har vært overlegen alt annet på mange av årets turer!!


På wobler/jerk siden har vel de fleste fått med seg Shadow Rap serien. Shadow Rap ble tatt frem som en jerk/wobbler spesielt egnet til predatorfiske. Wobbleren har en utrolig finish i utseendet, fargene er akkurat de vi vil ha og den har en utrolig gange i det du fisker den aktivt. Shadow Rap serien er nå utvidet i hele 7 forskjellige varianter. Alle med sine fordeler og egenskaper. Shadow Rap serien er den serien jeg får absolutt mest tilbakemeldinger på når jeg er rundt på foskjellige evenementer. Er det lov å kalle denne den nye «folkewobbleren»?

Som nevnt kommer denne i 7 forskjellige varianter, hvor 6 av de er abbor fangere. Riktig nok har vi fått abbor på Super Shadow Rap som bifangst under gjeddefiske. Men til abbor så utdyper jeg mer rundt de 6 som er ment for det fisket.


Rapala Shadow Rap:
Dette var den første wobbleren i Shadow Rap serien. Den kom da som en 11cm lang wobbler i både original og deep versjon. Wobbleren er en jerk, det vil si du kan påvirke gangen voldsomt med å jobbe aktivt med stangen(Jerke/twitche). Ved å jobbe med stangen vil du få wobbleren til å snu rundt i 180 grader til siden, dette lager god siluett i alle retninger og wobbleren synes godt for de predatorene vi fisker etter. I det du stopper helt opp vil wobbleren stoppe opp med hodet nedover før wobbleren synker sakte som en døende fisk. Det er her du må være klar!! Veldig ofte vil du oppleve hugget i det du har stoppet opp og venter. Enten ved til tider brutale hugg som gjør at nakkehårene reiser seg eller små støt du nesten ikke kjenner. Klar må du være uansett i det du stopper opp!! Det er ikke pauser under jerkfiske!!
Nytt av året er også en 7cm Shadow Rap, denne har jeg ikke fisket veldig mye med selv enda. Jeg har brukt den litt der abboren har vært av mindre størrelse og hvor det er byttesfisk med tilsvarende størrelse som Shadow Rap 7cm. Fiskes på samme måte men med litt roligere bevegelser da wobbleren naturligvis er noe mindre.

Shadow Rap Shad:
Året etter Shadow Rap ble lansert kom Rapala med Shadow Rap Shad. Dette ble raskt min favoritt på abbor. Den har de samme egenskapene som Shadow Rap men er litt kortere(9cm) og har en høyere profil en Shadow Rap. Den høye profilen gjør den enda mer synlig og i motsetning til Shadow Rap vil denne sakte flyte i det du stopper å sveive. Det gjør at du kan fiske den veldig sakte i de områdene du tror fisken står, du kan stoppe opp i 5-10 sekunder for å la den flyte mot overflaten før du gjør noen raske twitch med stangen igjen. I klart vann har jeg sett stimer med abbor som står rundt wobbleren i det den flyter mot overflaten. Hugget kommer likegodt i stoppen som under det aktive fisket, vær klar! Shadow Rap Shad kommer også i en deep versjon som lar deg fiske noe dypere når det er behov for dette.

Shadow Rap Jack Deep:
Shadow Rap Jack Deep ble lansert i 2019. Det er mindre wobbler i Shadow Rap serien. Jack Deep er 5cm lang og veier kun 6 gram, noe som høres veldig lite ut. Det Rapala har gjort med Jack Deep er å montere på en stor skje i fronten på wobbleren. Dette gjør at Jack Deep gjør som navnet tilsier, den går dypt. Jack Deep drar seg ned på 3 meters dyp tross sin lille størrelse. Det gjør at du kan fiske den mer som en crankbait i tillegg til at den tåler å jerkes. Den lille kroppen får en veldig aggressiv gange når den stuper slik nedover med den store skjea i front. Som Shadow Rap Shad vil Jack Deep sakte stige mot overflaten i det du stopper å sveive.

I tillegg til wobblerene nevnt i dette innlegget finnes det en mengde wobblere vi bruker i vårt abborfiske. De har alle sine egne egenskaper og fordeler, utdypende rundt hver enkelt av de blir i overkant langt nå. Spør eller les litt om de på nettet. Alle er tilgjengelige i Norge.
Rapala Rip-Stop
Rapala DT
Rapala BX Brat
Rapala Skitter Pop
Rapala Skitter V

Kommentar