Hippoglossoides platessoides

Mitt livs beste fangster nummer 8

Jeg vil i tiden fremover lage en liste over mine topp 10-fangster. Jeg fortsetter med åttendeplass.

Alle har sin favorittart å fiske. For noen er det brunørret, for noen kveite, og for meg er det gapeflyndre. I den store sammenhengen er det en liten tullefisk uten noen spesiell betydning, men for meg, noe spesielt.

Helt siden vi i Team Sluk begynte å fiske gapeflyndre i 2010 har fisken fascinert meg. Jeg vet ikke hva det er, men fiskeåret blir ikke det samme uten gaperten. Det året oppdaget vi den nå legendariske plassen «Mudderbakken». Plassen ligger ett minutts kjøring fra Lauklines Kystferie. Siden vi deltok aktivt i NM i sportsfiske for noen år tilbake fisket vi særdeles ofte på denne plassen. Mudderbakken huser stor gapeflyndre, men også massive kloskater. Marcus har norgesrekord på kloskate fra denne plassen.

Marcus sin norgesrekordskate på 1792 gram. Fisken ble sluppet tilbake igjen.

Høsten 2012 fikk jeg opp en signifikant fisk, hvertfall for meg. Jeg og Øyvind var ute og fisket i Mudderbakken i et fantastisk høstvær. Vi dregget ikke opp, men satset på driftfiske, 0,1-0,2 knops drift. Dette er i mine øyne optimale forhold for gapeflyndre. Et standard gapert-takkel er et tokroks slep, glidebom, masse perler og blekksprut rundt krokene. Jeg bruker krok i størrelse 1 til 3/0. Om jeg fisker aktivt fra båt foretrekker jeg litt mindre krok, men på isen bruker jeg gjerne litt større krok.

Kattfjorden. Utsikt fra Mudderbakken mot Sørfjorden.

På denne plassen har vi hatt vanvittig fiske til tider, men det skal nevnes at det kan være langt mellom specimenfiskene. Jeg har selv 6 fisk over 600 g. Agnet denne dagen var makrell på en størrelse 1-krok på nederste krok på slepet. Nappet til gapeflyndra er i grunn veldig lik andre flatfiskers napp, men den kan være helt umulig å kroke av og til. Nappet kjentes helt normalt ut, men da jeg gjorde mothugget kjente jeg at det var en anstendig fisk. Jeg annonserte ikke storfisk, det gjør jeg aldri. Fisken hadde de klassiske flyndre-ristningene. Da fisken kom sigende inn mot båten kunne vi se at den var enormt stor. Jeg fikk panikktendenser og ropte at håven måtte frem. Kroken satt dessverre nedi svelget så fisken måtte bøte med livet. Den ble håvet uten store problemer. Da vi veide fisken i båten så veide vekta feil, 1120 g. Fisken så skikkelig stor ut og jeg kunne kjøpt den vekta. Vi dro på land og veide den på to andre vekter og fikk bekrefta en noe mer moderat vekt, 950 g. Fortsatt en meget imponerende vekt. Lengden var 46 cm. Hadde fisken bikka 1000 g hadde det vær mitt livs fisk, uten tvil. Det tok faktisk noen dager før jeg faktisk skjønte at det var en av de største gapeflyndrene som noensinne var blitt tatt i fastlands-Norge. Og det er derfor denne fisken er på denne listen. Den er rå!

Gapert.

Mvh. Kim

Kommentar