Ålebrosme.

Mitt livs beste fangster – nummer 9.

Jeg vil i tiden fremover lage en liste over mine topp 10-fangster. Jeg fortsetter med niendeplass.

Vinteren 2015 fisket vi på Ramfjordisen. Isen gikk langt ut i fjorden og vi fikk fisket på plasser vi aldri hadde fått testet før, med dyp helt ned til 100 meter. En lørdag i januar fikk jeg opp en fisk som fikk meg til å klø meg skikkelig i hodet. Da fisken kom opp var vi veldig forundret. Jeg hadde aldri sett en slik fisk før og det hadde ikke noen av de andre heller. Det er ikke ofte at man som sportsfisker virkelig ikke aner hva man har fått opp.

Ramfjorden.

Jeg fisket med 2 stenger med småkroker i str. 6 og str. 10 etter smørflyndre. En stang med hekle etter sild og Øyepål. Vi har aldri fått smørflyndre her før, men de skal finnes i området. Jeg hadde også 2 stenger ute etter kloskate. De første timene foregikk i et jevnt tempo med en og annen landet fisk. Gapeflyndre, torsk, sei og kloskate. Jeg fikk en torsk på nesten 10 kg på Skogseidstikka Light. Det ga meg en skikkelig fin og minneverdig fight, men det var ingenting sammenlignet med neste fisk. Når jeg driver bunnmeite etter diverse skapninger så bruker jeg glidebom med 1 til 2 kroker på slepet. Agnet denne gangen var sild, men man kan like gjerne bruke sei, makrell, sauri mm. Jeg sjekker agnet hvert kvarter cirka. Jeg bruker ikke alarmer eller lignende. Man kan være uheldig å risikere at stangen går i hullet om man ikke er oppmerksom, så derfor sjekker jeg de med relativt jevne mellomrom. Det var under en av disse sjekkerundene at jeg kjente litt ekstra tyngde på den ene stanga. Det som var i andre enden var fullstendig livløst. Jeg tenkte sjøstjerne, og slo meg til ro med det rett og slett fordi vi hadde fått noen tidligere på dagen. Da fisken kom opp av hullet sto jeg der og beundret denne merkelige skapningen. Hva i all verden er dette for noe tenkte jeg. Ingemar som bivånet hele seansen var like forundret som meg. Vi gikk bort til de andre og spurte om de visste hva dette kunne være. De visste heller ikke. Vi pratet om langebarn, men var ganske sikker på at det ikke kunne være dette. Derfor spurte vi ekspertene på Facebooksiden «Norske Artsfiskere» og der fikk vi kjapt vite at det var snakk om Vanlig Ålebrosme. Det var biolog Arve Lynghammar som identifiserte fisken.

Vanlig Ålebrosme.

Det skulle vise seg at dette var en art som aldri var tatt på sportsfiskeredskap før. Den følelsen som fulgte etter denne fisken var veldig spesiell. En slags merkelig blanding av eufori og beundring. «Udyret» veide hele 96 gram og lengden var 29,5 cm. Fangsten ble godkjent som norgesrekord og står fortsatt den dag i dag.

Vanlig Ålebrosme.

Mvh. Kim

Kommentar