Gapeflyndre

Vårfiske etter specimengapeflyndre i Kattfjorden.

Hvert år fisker jeg gapeflyndre. Det er en av mine absolutte favorittfisker, og året blir liksom ikke det samme uten gapeflyndra. Kattfjorden er stedet jeg stort sett fisker gapert, og plassen leverer som regel fisk av bra størrelse.

 

Helt siden jeg begynte med seriøst sportsfiske har gapeflyndra fascinert meg. Hvorfor kan jeg ikke forklare, men det er bare slik det er. Min personlige rekord på arten er 950g og den går inn på topp 5 over mine aller beste fisker totalt.

Gapeflyndrepers på 950g

Plassen vi fisker på er Kattfjorden, nærmere bestemt Mudderbakken. Vi kaller den «Mudderbakken» rett og slett fordi det er mye mudder her. På denne plassen er det tatt gapeflyndre over 1 kg og norgesrekorden på kloskate (1792 gram) er også tatt her, av fiskekompis Marcus Åhlund under en av vårturene vi hadde for noen år tilbake. Båtene leier vi på Lauklines Kystferie. Nytt av året er at de har kjøpt inn den ultimate utleiebåten.

 

Arronet 23,5 fot.

 

Ved fisket etter gapeflyndre finnes det flere effektive metoder, men personlig har jeg en klar favoritt. Et glidetakkel med dobbelt slep. Slepet dekoreres med små selvlysende blekkspruter og  selvlysende perler. Kroken til dette fiskeriet er VMC 9255 1/0. Fordelen med denne kroken er at den er utrolig skarp samt meget solid. Vet av personlig erfaring at den kroken både er ekstremt sterk og ikke minst veldig skarp da jeg kjørte denne langt inni tommelen for noen år tilbake…Til agn bruker vi 5 cm lange filetbiter. Fersk makrell og sild er uovertruffent, men frossen filet fungerer vel så bra. Jeg vil anbefale å skjære ut bukfilet og bruke den. Når jeg meiter i havet surrer jeg alltid agnet med elastisk agnstrikk. Agnet sitter bedre, og det forhindrer at agnet detter av om en fisk napper. Spesielt er det viktig på dypvannsfiske. Stang og snelle er Shimano Speedmaster 6-12 lbs og Shimano Tekota 500.

 

Kroka dypt..

 

Som bildet ovenfor viser er det en grunn til at fisken kalles gapeflyndre (Hippoglossoides Platessoides). Fisket er tidvis utfordrende da det er markante bettperioder, noe vi fikk erfare denne dagen. Dog greide vi å få opp et knippe gaperter i løpet av det korte fiskepasset.

 

Øyvind og Tim med gapeflyndrer.

Det som ødela litt av fisket denne dagen var store stimer med torsk, og når torsken ikke tok så tok sandflyndra. I tillegg er det usedvanlig kaldt i vannet for årstiden.  Fisket kan kun bli bedre, og den beste tiden er jo enda igjen.

Uv-foto av sandflyndre.

Beste fiskehilsner, Kim Eirik Johansen, Rapala Pro Guide.

Kommentar