Muligens Norges kuleste fisk!

Asp

Sommeren er over oss, og gjedda (ihvertfall noen av dem) søker seg ned til dypere og kaldere vann. I denne delen av året da vannet er på tur mot sitt aller varmeste, satser jeg heller på fisk som bedre tåler varmegradene. Gjedder er desverre ikke så glad i å bli drillet inn i 20grader varmt vann og kan derfor være vanskelige å gjenutsette om fighten skulle ta litt tid.

Asp og gjørs er to arter som har en høyere toleranse for høy vanntemp, og som ofte er særdeles bitevillige i sommervarmen.

Var så heldig å bli invitert ut sammen med Dag Beito, og for de om ikke vet hvem han er så er dette en av de aller første i Norge som startet med moderne trolling. Mannen har naturlig nok en enorm erfaring og (know how) innen dette fisket, og jeg er veldig glad for å ha slike mennesker og dele erfaringer med. Dag er en veldig erfaren og allsidig trollingfisker! Alt i fra storsei til den litt små sære aspen er i fokus. Det blir også ført statestikk på det meste, noe som er veldig smart da fangstene ofte blir store og det da er lettere å holde kontroll på størrelser osv!

Møtte opp hos Dag etter jobben og vi sjøsatte båten og dro utpå! Utrolig nok fantastiske forhold! Ikke noe jeg er vant med i dette vassdraget akkurat, så trua steg sammen med at redskapen ble satt. Og det tok vel ikke mer enn 15min før Beito var i gang og første asp for kvelden fikk syne innsiden av håvmaskene.

Beito drill

asp2,5

En flott fisk på 2.6kg

DSC_1439

En til på over to kilo.

Etter Tre raske på Dag, var det endelig min tur. 4 raske kom på mitt utstyr, med en toppfisk på 3160gr og en på 3140gr er for meg veldig bra utelling. Fikk sammenlagt 7 Asp.

Vil takke så mye for en veldig lærerik tur Dag, Håper vi får tatt en tur etter gjørs i år også!

DSC_1469

DSC_1447

Asp (aspius aspius) Er en karpefisk, men ganske ulikt andre karpefisker er denne en utpreget predator allerede fra ganske liten størrelse. De har ikke tenner og er derfor avhengig av å få hele fisken inn i munnen med engang, dette resulterer da i relativt spektakulære hugg. Fiskene kommer i stor fart, tar agnet og tværrsnur. Dette er god oppskrift for harde skrik i fra snellene.

Fightviljen er det heller ingenting å si på! De går som oftest dypt og får som oftest helt klikk når det er tid for håving, vel i båten derimot er dem ganske sammarbeidsvillige.

Utbredelsen i Norge er desverre begrenset til Øyeren og Glomma oppstrøms Øyeren. Norges rekordholder på denne arten er Eivind Thilesen med en flott fisk på 5340Gram. Har selv tatt asp på 4840gr og vet det svømmer større ute i Øyeren..

Asp er ikke så veldig kresen når det kommer til fiskeutstyr alikevel er det fargesterke wobblere i 10-15cm strl som stikker seg ut som de beste. Wobblere som Rapala BX Shad, Scatter rap, huskyjerk og orginal er alle wobblere som fisker veldig bra etter asp, og er gjengangere bak mine fortommer..

Kommentar