Kystmeite etter Havmus

Nå som høsten er her og det blir tidlig mørkt, ja da er det tid for kystmeite etter havmus.

Havmus (Chimaera monstrosa) er i mine øyne en av de mest fasinerende og flotteste fiskene vi har i Norge. Tidligere trodde man at dette var en fisk som utelukkende levde på dypt vann og var sjelden å få på sportsfiskeutstyr, men etter hvert som det har blitt flere og flere som fisker med agn i sjøen, så har havmus blitt en ganske vanlig fisk å få.

I Trøndelag er det en relativt tett bestand av havmus og man har gode muligheter for å stifte bekjentskap med denne litt snodige skapningen.
Selv har jeg kun fått havmus under kystmeite og det fine med dette fisket er at man ikke trenger noe avanserte utstyr. Selv bruker jeg surfstenger med kastevekt opp til 250gr og Shimano Big Baitrunner sneller ladet med 0.28 multifilament. Selve takkelet består av en liten glidebom på topshot`en samt et enkelt enkroks slep. VMC Faultless Octopus i størrelse 1/0-3/0 agnet med en reke er alt som skal til.

Siste tur sammen med fiskekompis Kjell resulterte i 5 havmus. Den største vi fikk var på 1860gr, noe som er en ganske vanlig størrelse på den plassen vi fisket.

DSC_2420

Om du skal prøve havmus-fiske, så husk at dette er en bruskfisk som bør behandles fint under avkroking og fotografering. Havmus er ingen matfisk, så den kan gjerne få svømme videre etter et kort opphold på land. En annen ting å huske på er at havmusen har en lang giftpigg foran ryggfinnen som du bør unngå å stikke deg på.

(Foto: Kjell Christian Rambech)

Tight Lines!

Kommentar