Valg av farge til Gjeddefiske

Gjeddefiske er helt klart en av favoritter, spesielt nå fordi sjansene for å få de aller tyngste fiskene er nettopp våren og spesielt før gyting. Selv om fiske utover mai, juni også helt klart kan by på noen minnerike dager med sultne gjedder på grunt vann.

Gjedda jakter veldig ofte ved hjelp av synet, og visse dager kan fargen på agnet du velger vise seg å være avgjørende. Når jeg skal velge følger jeg alltid noen grunnprinsipper før jeg så prøver meg ut derifra om hugget lar vente på seg. Disse grunnprinsippene er i mine øyne også helt klart overførbare til andre arter og metoder også.

Klart vann, med god sikt er ofte et senario jeg møter på min hjemmebane, og da velger jeg ofte naturtro farger. En av mine klare favoritter er ROL eller lignende fiskelignende farger avhengig av hvilken fisk gjedda livnærer seg på i det aktuelle vannet.  

Er sikten derimot dårligere grunnet enten, smeltevann og avrenning fra jordbruk e.t.c eller generelt mer grumsete velger jeg ofte farger med enten mer kontrast gjerne mørke farger som brun, kobber, og svart som slik som denne gjedda valgte.

110cm gjedde som lot seg friste av Rapala Otus i fargen ZAL som ble sakte fisket i nærheten av stim med Brosme

Med kontrast snakker mener jeg kontrast mot en lysere himmel, ettersom det er lettere å se noe mørkt mot en lysere himmel i grumsete vann. Denne teorien bygger også litt på et av mine grunnprinsipper om at det er alltid bedre å fiske over enn under fisken. Dette fordi gjedda kun kan se ting over seg grunnet plassering av øynene, noe som for øvrig er likt de aller fleste andre arter vi har.

Noen dager krever allikevel at man setter på farger som vekker virkelig oppmerksomhet som gul, orange og rød, selv om dette ikke kanskje har noen likhet til gjeddene sin naturlige føde er det ofte at disse fargene eller agn med slike triggerpunkt må til for å få dem til å bite. Jeg har også ved flere anledninger lest at ved ekstremt kalt vann at skarpe farger kan trigge til hugg. Noe jeg til dels kan være enig i.

En annen erfaring jeg sammen med bl.a min gode venn og gjeddeguru Johann Tørrisen deler er at grønn, gull og gul også i ulike kombinasjoner kan være en god farge nå på våren. Hvor vidt den teorien kan styrkes av at det er en farge til dels gjedda kjenner igjen fra egen art eller ei veit jeg ikke, men at den har fanget stor fisk er det liten tvil om.

En gjennomgående teori fra min side er at jeg spesielt i sollys liker farger som reflekterer lys, i form av gjenskinn eller glitter. Dette er fordi en fisk som blir skremt og plutselig endrer svømmemønster ofte kan skape et slags blink i vannet, og dette er noe jeg tror trigger mange predatorer.

Så hva blir konklusjonen spør du sikkert da? Den finnes nok ikke, og det er nok utrolig varierende fra vann til vann, og til og med dag til dag. Jeg velger derfor å utstyre meg med et antall ulike farger for å dekke de lys og vannforholdene jeg kan møte i mitt fiske. Mange ganger ender jeg ofte opp med å metodisk prøve meg frem med ulike farger i samme området før jeg drar noen konklusjon, og som oftest sitter det et agn som er ganske likt det vannet har av byttesfisk i enden på mitt snøre når jeg starter dagen. Husk også at det biter kun på de agnene som er i vannet, og bruk agn du har troa på da fisker du garantert bedre!

Ett utvalg farger jeg ikke drar på tur uten

Skitt fiske!

Kommentar