Mine gjeddefiske favoritter

Mai/juni er uten tvil mange sine favorittmåneder til fiske etter gjedde. Jeg skal ikke si meg uenig i at det kan være særs spennende og ikke minst actionfylt tid å jakte på vår desidert største predator i ferskvann i Norge! Denne som mange av våre andre arter gyter i disse tider, og det betyr ofte også at fiske kan være vanskelig, men treffer man på en god periode etter gyting kan fangstene være voldsomme. I dette innlegget skal jeg fortelle dere litt om mine favoritter, og agn jeg alltid har med meg på jakt etter krokodilla som mange kaller den.

Jeg skal fortelle om hvorfor jeg velger de jeg velger, og hvilke situasjoner jeg ofte velger de ulike modellene. Det er vanskelig å dekke alle situasjoner. Derfor blir valget ganske bredt, selv om de kanskje har sine ulike forser i ulike forutsetninger.

R.I.P. T-BONE

Dette er en typisk shad jigg som det kalles på fagspråket, men den har noen egenskaper som gjør den til en av mine klare favoritter. Grunnen til at en god shad er viktig for meg i utstyrsskrinet er rett og slett for at den gir flest valgmuligheter for presentasjon.

Dette 23cm lange silikonagnet veier bare fattige 83gram, som er en av de store fordelen med den unike kroppen. Den lave egenvekta på jiggen er ikke noe en gjeddefisker på kast nummer 1000 forakter. gjeddefiske noe som tar på kroppen, og spesielt fiske med agn i denne størrelsen, for agnet i seg selv har like stor profil som en vanlig shad i samme lengde. Det er utformingen på selve kroppen som sparer masse volum og dødvekt i form av gummi/silikon som gjør at den veier så lite.

Den lette vekten og smale som kan minne mye om en «T» form derav navnet, har også en meget essensiell egenskap til. Den kollapser veldig lett når den havner i munnen på en fisk som gir god eksponering av krok, noe som i sin tur medfører større sjans for å dra fast en stor stingerkrok i munnen på en gjedde. Selv rigger jeg den med Multidepth-screw system for å enkelt kunne bytte vekter etter ønsket fiskedyp, og med to 3/0 stingere. Favoritter der er uten tvil VMC 8650, den kan jeg klare å rette om jeg sitter fast i stokk på bunnen, samtidig som den sterk nok for å lande alle mine gjedder med god margin.

T-Bone 9’ har også en lillebror på 18cm om det skulle vise seg å være mindre agn som er best for dagen. Den lette egenvekta, og gode krokegenskapene gjør at den tillater seg også å fiske med litt mindre tilpasset gjedde stenger/sneller/liner for de som ikke ønsker å investere masse penger før de prøver gjeddefiske. Selv om stiv stang og tykk stum braidline ofte er å foretrekke når man skal hale i land slike beist av noen fisker. Når den i tillegg har det «storgjedde lunket» gjør ikke dette den til en mindre favoritt. Jeg bruker denne store deler av året, grunt som dypt når jeg enkelt kan bytte vektene på den. Den er fin å rigge ofset for å fiske i gresset også, noe som spesielt kan være aktuelt for denne tiden av året.

Fargekartet dekker det meste, og personlig liker jeg spesielt godt de med mye glitter i når det ofte er sol når jeg er ute nå på våren.


Rapala X-Rap Otus

Dette er et hybridagn, med dette menes egentlig at den er bygget i både plast og gummi, og dette igjen gir en bedre krokningsevne enn ren gummi. Den harde plasten i fronten på agnet er vanskeligere for gjedda å holde agnet fast i munnen når du gjør tilslag, og skal feste krokene. Når du kombinere dette med den forføriske gangen på den myke gummihalen så har du et meget hett agn spesielt for sakte fiske.Den ruller sakte fra side til side, og er også enkel å sette på bly i form av Multi depth system, eller pæresøkker rett i hempa. Selv har jeg brukt den helt ned mot 15m + og med 30gram bly uten at det hemmer gangen. Denne CurleyTailen bruker jeg oftest når vannet er kaldt og jeg trenger en sakte presentasjon. Med sine 25cm er den også en saftig matbit for ei sulten gjedde, så har ofte opplevd at fisken kan stige mange meter for å ta den. Den er enkel å fiske, kan ta rett ut av forpakningen å brukes og leveres med en ekstra tail.


Her finnes det et fargekart som gjør at du nesten ikke kan finne en farge du savner, når kvaliteten på disse også er av ypperste kvalitet tørr jeg å påstå at den har noen av de fineste fargene jeg har sett i kategorien for masseproduserte agn for gjeddefiske.


X-Rap Haku

Dette er et ganske nytt tilskudd i Rapala familien, og her har det kommet noe så vidt meg bekjent helt nytt og unikt agn i Jerk-Bait kategorien. Den har en gjennomgående wire som gjør at krokene løsner fra agnet slik at agnet fisken sitter på wiren, slik at fisken ikke kan bryte mot kroppen på agnet på samme måten.

Som vist i videoen her:

Dette release systemet fungerer godt og jeg føler at jeg mister en hel del færre fisk, dessuten er også etikken rundt det ganske interessant. Det er jo ikke helt ukjent at fisken rives opp verre i munnen når den ikke bryter mot Jerk-Baiten, og dette er jo noe mange av oss sportsfiskere er opptatt av.

Haku har bevegelsesmønster som minner mye om en klassisk  jerk-bait/glider. Den vagger nedover i synket, og fiskes best fra 0,5m-2m avhengig av innfiskehastighet og tykkelse på lina. Den henger seg ekstremt sjelden opp, selv med myk fluocarbonfortom og kaster meget godt. Den kan også sveives i et ujevnt tempo inn for å få den til å svinge side-side. Under monoton innsveiving har den et rolig s-svømmemønster allerede fra 1,2knop noe som gjør jeg personlig gleder meg til å prøve den på trolling også.


Storm RIP Spinnerbait

Spinner bait er for de som ikke kjenner forvokst spinner bygget lit annerledes enn originale spinnere, den har spinnerbladene på en egen stang over kroppen for å beskytte de to enkelkrokene for å feste seg i gress. Det er få agn som genererer mer fisk for meg når vanntempen passerer 10-12 grader om våren, og med RIP Multidepth system kan den fiskes alt fra hel inne på 0,3m til kanter utover 5m+.

Spinnerbladene er store og gir fra seg ekstremt mye vibrasjoner, noe som gjør fisken lett oppmerksom på agnet på stor avstand, og skjørtet på kroppen er i masse flash og gummi strenger. Dette er imiterer jo ikke akkurat en spesiell fisk eller noe som kan ligne på mat, men det virker å ha liten betydelse for gjeddene de angriper ofte denne med dødsforakt. Det er lite som er som et spinnerbaithugg utenfor en gresskant et par meter over bunnen, og den store fordelen er nok også rekkevidden denne kan lokke fisk på med alt sitt vesen i vannet.

Jeg bruker Colorado bladene på kaldere vann og grunnere fiske når disse er større og krever lavere hastighet. Willow som de andre bladene heter er mer smale og har en høyere hastighet og selv liker jeg de bedre om sommeren og på dypere fiske. Denne har en tendens til å henge seg opp i kastet, men det er ofte fordi den får slakkline i kast eller synket og fortommen setter seg fast rundt stanga med bladene. Dette kjenner du med en gang, og da er det bare å gi et par kraftige rykk, etterfulgt av slakkline så går den tilbake i sin naturlige positur. Husk å gi tilslag med all kraft du har her, for krokene som skal penetrere en beinfylt gjeddekjeft er tykke.


Super Shad Rap

Det finnes nok få typiske gjeddewoblere som har flere gode fiskehistoriere å komme med i historisk sammenheng. Dette er en klasikker som fortsatt levere like godt nå som da jeg ble introdusert for gjedde på begynnelsen av 2000-tallet. Det er heller ikke få store gjedder den har fanget opp gjennom årene. Den har jo også gitt monster gjørs i vårt naboland i øst, og store kveiter på trolling langs kysten vår.

Skal man snakke om Rapala og gjedde er rett og slett denne fiske fangeren uunngåelig. Det er en typisk flytende wobbler, men med sin kropp bygget i abachi har den en forførerisk gange i lav som høy fart som har levert rekordfangster i mange år. Denne har fått et nytt fargekart som gjør den ennå mer høyaktuell igjen, og med de nye RAPALA PIKE fargene finner du nok en favoritt som kan passe dine vann uansett forhold. Selv har jeg også spinnfisket denne rakkeren en del, og det er jo noe som er lett å glemme i tiden med alle nye varianter og metoder for fiske. Det er ikke slik at wobblere er noe dårligere nå enn før, men de blir ofte glemt i all oppmerksomhet rundt det «nye»!

Gå inn her å titt litt på rapportene til våre svenske kolleger for fiske med denne wobbleren her:

Håper jeg har klart å gitt deg både litt faglig påfyll, og inspirasjon til utstyrs skrinet for sesongen som kommer. Så håper jeg fangstene blir formidable, og at vi får nok en fin fiskesesong.

Avslutningsvis ønsker jeg å oppfordre alle gjeddefiskere der ute til å sette tilbake de store individene det er de som skal gi oss godt gjeddefiske i mange generasjoner framover.

-Skitt fiske //fiskeguide Rolf

Kommentar