Vakkert i Finnmark

Tur til Finnmark ga ørretpers og art #77

Jeg og Øyvind har vært i Finnmark og fisket ørret. Jeg perset og jaggu kom det ikke opp første nye art på fire år.

Da originalplanen gikk i vasken p.g.a. dårlig værmelding måtte vi se etter andre alternativer. Vi så på muligheter rundt Tromsø, men innså at vi kom til å få samme møkkavær her også. Etter litt googling og idemyldring fant vi ut at jo lenger øst vi dro, jo penere ble været. Så en avgjørelse ble tatt og vi satte kursen østover.

Min pers på ørret var under 1 kg så det skulle være store muligheter for pers på det vannet vi skulle til. Det første vi gjorde da vi kom frem var å rigge stengene klare med sluk/wobblers m.m. Personlig satset jeg på en 20 g Atomsild i fargen rød / sort. Jeg brukte en 9 fots Shimano Speedmaster 7-21 g parret med en Shimano Sahara 2500 . Denne komboen var ypperlig til dette fisket.

Slikt så det ut første kveld.

På et av de første kastene fikk jeg på en kjemperøye inne ved land. Den var 2.5 – 3 kg. Krokfestet løsnet dessverre etter kort tids fight. Det hadde berget hele fiskesesongen om jeg hadde fått den opp, men det er dessverre slikt som skjer i sportsfiske. Resten av kvelden var det null aktivitet så vi gikk slukøret hjem til hytta og la grandiose planer for neste fiskedag.

Her tester jeg duppfiske, noe som dessverre ikke ga noe særlig uttelling.

Vi var relativt tidlig oppe neste dag og bestemte oss for å satse på trolling med sluk og wobbler. Det var overraskende lite aktivtet de første timene helt til Martin fikk en flott ørret på litt over 1 kg. Fisken tok på en 18g sølvsild .

Martin med en nydelig kilosørret.

Dette økte motivasjonen litt mer og vi trollet videre mot andre del av vannet. Det var dessverre fint lite som skjedde de neste timene, men da vi kom i motsatt ende av vannet var det en fin liten bukt med masse aktivitet. Anders hadde en meget pen røye etter sin sluk anslått til ca. 1,5 kg. Den var såvidt borti sluken før den mistet interesse og svømte videre. Etter dette prøvde vi i et annet vann som lå rett ved siden av. Den eneste aktiviteten i dette vannet var en overraskende ny art på Jørgen. Gjedde.

Jørgen med smågjedde og ny art!

Ingen i reisefølget hadde fått gjedde før. Det skulle visstnok være store gjedder i dette vannet, men vi fikk ikke flere til å ta. Irriterende når sjansen for nye arter er tilstede. I det vi satt oss i båten og begynte å ro, så Jørgen noe som lignet på en tømmerstokk rett fremfor båten. Etterhvert så vi at det var en gjedde, og Øyvind var ikke treg med å hive en Vibrax Longcast etter fisken. Omtrent samtidig som spinneren traff overflaten hogg det til og Øyvind stod og fightet en meget sprek gjedde. Etter en kort, men intens fight kunne vi håve fisken. Gjedda var art nr. #70 for Øyvind.

Øyvind med art nr. #70

Etter en kort matbit på land hev vi oss i trolling igjen. Jeg fisket med en Scatter Rap Countdown 07. Etter kort tids trolling bet det på hos meg. Etter en kort, intens fight kunne jeg håve art #77. Nok en gjedde. Alt for lenge siden forrige nye art.

Art #77 gjedde.

Kort tid etter at jeg fikk min fisk stod Martin med nok en bra fisk. Det ble en fin fight før vi kunne håve en flott ørret på 1,55 kg.

Flott ørret på 1,55 kg som tok en 18 g sølvsild

Etter dette trollet vi videre mot hytta uten noe særlig resultat, men vi ble enige om å kaste etter røye på plassen jeg hadde mistet den store røya dagen før. Allerede på første kastet bar Anders borti en voksen fisk. Ørreten var oppe og hoppet flere ganger og hadde flere friske utras. Da fisken til slutt ble sliten kunne Martin håve Anders’ nye ørretpers.

Jeg bestemte meg for å være med på moroa og fikk en hardfightende fisk på første kastet. Det var en klassisk ørretfight der den bestemte mye av det som skjedde i flere minutter. Klassisk hopping, utras, under båten, opp og ned. Slik det skal være. Til slutt var fisken sliten nok til å håves. Jaggu ble det ikke pers på meg også.

En smørblid Anders med en nydelig ørret på 1,5 kg. Nok en ørret på 18g Sølvsild
Ikke det beste bildet må jeg innrømme, men er fornøyd med ørreten på 1,3 kg. Den tok på en 20g Atomsild Blå/Hvit

Vi kastet en halvtime time til, Anders mista en skikkelig rugg av en fisk vi aldri så. Mest sannsynlig en stor ørret. Etter to dager med finvær kom dessverre ruskeværet noen dager tidligere enn annonsert. Dette gjorde noe med bettet på fisken. Øyvind greide derimot å få en fin ørret på Vibrax.

Øyvind med fin viddeørret.

Jørgen fikk turens eneste røye.

Jørgen med en flott røye på 700g.

Det kom opp noen flere gjedder og noen flere ørret over kiloen i løpet av turen også, men har dessverre ikke bilder av de. Uansett, en flott tur som jeg håper vil gjentas neste år.

Mvh. Kim

Kommentar