Store grå, noen flate og nye perser

  1. mai dro vi ut på årets andre steinbittur. Dagen ga oss strålende sol med både store grå, noen flate og nye perser.

Med i båten var vi hele 5 stk. i dag: meg selv, mine to brødre Martin og Jørgen + Martin S og Anders. Fiskemessig ikke helt ideelt, men veldig sosialt. Og siden alle ikke fisket samtidig gikk det helt fint å være mange ombord. Ellers kom Tor og Stine ut i sine kajakker og møtte oss i løpet av dagen, så det ble enda mer sosialt. Begge to dro opp fine steinbiter fra kajakken og virket som de koste seg i sola.

Tor i sin fiskekajakk. En meget fin og praktisk farkost. I fjor fikk han ei kveite på 20 kg fra kajakken som dro et godt stykke avgårde med han.
Stine fikk låne en Stormjigg av meg og etter ikke lenge fikk hun fisk. Her nærmer steinbiten seg mellom båten og kajakken hennes.

Det var som nevnt veldig fint vær denne dagen, men på steinbitplassen var det nesten «for fint». Vi hadde nemlig vansker med å få noe fart på driftene og måtte derfor bruke motoren for å flytte oss. Ikke ideelt, det klart beste ved steinbitfiske er etter min erfaring rolig drift på 0,4 til 0,7 knop. Om man skal få fisk på 0,1 knop er man nesten avhengig av å treffe steinbiten i hodet. Samtidig må det ikke bli for mye fart, for da sliter steinbiten med å nå igjen agnet.

Etter noen timer med tregt fiske ble det litt mer strøm og fisket tok seg opp. Steinbitene var tydelig også mer interesserte i å spise (eller forsvare territorium, hvem vet) og snart hadde Anders og jeg dobbelthugg. Anders fikk opp sin fisk først, en meget pen steinbit. For min del var det imidlertid ikke steinbit, da fisken tok midt i havet under oppsveiving. Joda, det var rette tøtta… ikke så stor, men å få kveite er alltid gøy.

Kveita kjøres og Jørgen står klar med håven

Fisken var ikke så stor, så den passet perfekt inn i min XL-håv fra Rapala. Dette er en håv med et digert gummiert nett og opp til 160 cm langt skaft. En perfekt håv til å berge store steinbiter, digre rødspetter og småkveiter. For fisk som skal gjenutsettes er det naturlig nok også en stor fordel å bruke håv. Bruker du klepp kan du risikere at steinbiten vrir seg av kleppen, ofte med skadet og mistet fisk som resultat.

Kveita håves. Som vanlig under steinbitfiske fisket jeg med en Stormjigg med en treblekrok helt bak på halen.
Det er alltid gøy å få kveite, selv om de er små.

Steinbiten til Anders veide 9 kg og var også hans første – litt av en debut for arten!

Overlykkelig Anders med sin første steinbit
Et fellesbilde

Det ble en rekke steinbiter i løpet av dagen, blant annet satte Martin S. ny pers med en fin fisk på 7,75 kg. Stormjigger med treblekrok på halen var melodien som leverte fisk.

Steinbit på bunn
Følger etter…
Steinbit klar til å landes
Glow Tiger er av mine favorittvarianter blant Stormjiggene – den lyser svært godt nede i dypet
Martin S. med ei lita kveite som fikk svømme videre
Martin håver en stor steinbit
En fornøyd Martin S. med sin nye personlige rekord

Takk til hele gjengen for en flott tur! Nå mangler bare 10-pluss-steinbiten. Å slå persen på 11,8 kg hadde heller ikke vært å forakte. Vi får se om det blir flere turer – det er mange typer fiske som skal prioriteres framover.

Kommentar