Storm-shads rigget på forskjellige måter.

Rigging av shad til kveite.

Nå som det er kveitetid er det på tide å tørke støvet av kveitejiggene. For oss sportsfiskere er jo fiksing av utstyr nesten en like stor del som selve fisket. Slik liker jeg å rigge mine shads til kveitefiske.

Jeg har opp igjennom årene gjort meg en formening om hva som fungerer til kveite. Med den informasjonen jeg sitter på velger jeg å rigge mine shads deretter.

En basic-rig med treble.

Shaden vist ovenfor er en Storm RTC rigget med en VMC 7560 Tropic Spark CB. Denne riggingen er min personlige favoritt. Man trer treblen nedpå enkelkroken og fester med strips. For at kroken ikke skal vingle så bruker man et strikk slik som på bildet. Noe som også fungerer er elastisk surretråd. Det eneste svake punktet er stripsen, men jeg har til gode å miste fisk p.g.a. at stripsen ryker.

Storm RTC med kjettingrigg.

Denne fungerer også bra. Man får treblen lenger bak mot halen på jiggen uten at den ødelegger gangen. Trikset er veldig enkelt. Splittring-svivel-splittring osv. Og igjen, fest kroken med gummistrikk eller elastisk surretråd. Jeg vil dog ikke brukt denne varianten på de lengre jiggene da det fort kan bli dyrt å bruke mye splittringer og svivler på alle shads du har.

Storm med mono.

Denne er kanskje den mest brukte riggen av alle. Når jeg fisker etter kveite bruker jeg minimum 1.20 MM mono. Utfordringen her kan være lengden på selve tafsen ut mot kroken. Det enkleste er bare å prøve flere ganger til man treffer rett. Jeg bruker en enkel uniknute både på svivel og på VMC-kroken. Kroken fester man som med de andre med strikk eller elastisk surretråd. Shaden får fortsatt en fin gange selv med kroken så langt bak og man vil ha kroken langt bak da kveita ofte bare er og napper i den bakre delen av shaden. Om man vil ha noe litt mer slitesterkt enn nylon kan man gå over til fluorkarbon. Fordelen med fluorkarbon er at den er mye mer slitesterk enn vanlig nylon. Det bør nevnes at fluorkarbon er mye dyrere enn vanlig nylon.

Storm med kevlar.

Over ser vi en Storm BKPK rigget med kevlar. Kevlar er utrolig slitesterkt. I tropiske strøk rigger de alt med kevlar eller wire pga. fisk med langt større og skarpere tenner. Jeg har i stor grad gått over til kevlar da den er mye enklere å knyte. Samtidig er den en ekstra sikker faktor når det kommer til kvasse kveitetenner som har kuttet vanlig nylon flere ganger. Igjen så er det et spørsmål om pris. Er det dyrt å rigge alle shadene mine med kevlar ? Ja, er svaret, men det kan faktisk være verdt det. Og som før er kroken er festet med strikk.

Storm med krympeplast.

Her ser vi en Storm BGS med kevlar og krympeplast. Fordelene med krympeplast er at du beskytter knuten mot skarpe tenner. Det skal nevnes at denne riggingen overhodet ikke er en nødvendighet, men det hjelper på trua.

Storm med blekksprut.

Storm HMU rigget med kevlar, krympeplast og gummiblekksprut. Vi har sett flere ganger at å ha noe ekstra rundt kroken som f.eks. en gummiblekksprut kan trigge kveita til hugg. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Man kan like gjerne teste med selvlysende slange o.l.

Med vennlig fiskehilsen, Kim Eirik Johansen, Rapala Pro Guide.

Kommentar