10+

Mitt livs beste fangster nummer 7

Jeg vil i tiden fremover lage en liste over mine topp 10-fangster. Jeg fortsetter med syvendeplass.

Jeg fikk min første gråsteinbit i 2002 på en klubbtur i regi av Tromsø Havfiskeklubb. Den var ikke spesielt stor, men ga et minneverdig inntrykk. Det skulle faktisk gå 8 år før jeg fisket på denne arten igjen. Som nevnt tidligere fisket vi mye i 2010, det første året vi satset for fullt på NM i Sportsfiske. Vi oppdaget 3 nye steinbitplasser dette året og jeg fikk justert persen min til høvelige 9,3 kg.

Største Steinbit i 2010

Fisket etter steinbit er meget spennende, da man aldri vet hvor stor fisken som biter på er. Metoden for meg har vært en blanding av pilk, pilk med slep og agn, bom med slep eller jigg, men jeg har også fått endel store steinbiter som bifangst under flyndrefiske. I 2011 var været bedre enn året før og vi fikk fisket mye på steinbitplassene. Den ene plassen, Bøkselgaarden hadde vært strålende i 2010. De første turene i 2011 ga også bra uttelling med opp til 25 fisk på en tur på plassen.

Min første over 10 kg

Vi slipper riktignok stort sett tilbake all fisk vi får. Vi har brukt å ta vare på noen skarve fisk hvert år, men steinbiten er sårbar for overfiske og derfor er måtehold viktig. Uansett, plass nr 2 leverte mye og stor steinbit da vi kom til mai måned. Plassen er kjent som Ytterholla, Indre og Ytre Innerholla. Det er disse plassene som har levert klart flest og størst steinbit.

10+

9. mai 2012 var jeg ute å fisket på min bursdag. Vi hadde pratet lenge om en steinbitsatsning, så det ble til at jeg og Marcus dro ut tidlig denne dagen etter jobb. De første timene resulterte i en del fin fisk opp til 6-8 kg. Det var ikke før vi hentet Øyvind at vi begynte å få skikkelig store eksemplarer. Øyvind fikk flere over 9 kg og Marcus fikk også flere store. Jeg som ikke hadde vært så heldig denne dagen prøvde ulike metoder. Som siste ess i ermet gikk jeg over til å fiske med en shad. Metoden når man fisker med shad er veldig enkel. Konstant dunking i bunn. Om man kjenner et napp burde man være forsiktig med mothugget. Store steinbiter har en tendens til å legge seg på skakke og så ta agnet. På det siste driftet fikk jeg endelig på en storing. Når steinbiten bikker 10 kg blir det en bra fight. Denne hadde flere utras. Jeg kjente på vekta at det var en stor fisk, men som vanlig var jeg ikke spesielt gira på å melde om storfisk. Da den kom opp kunne se at det var snakk om fisk over 10 kg. Marcus håvet fisken og som steinbiter flest klikka den fullstendig da den kom opp. Vi veide fisken i håven og konstaterte at jeg hadde perset på gråsteinbit, 11 kg. Etter endt photosession fikk den friheten tilbake.

11 kg

Vi har fisket på denne plassen i over 7 år. Dessverre ser vi at fisket på denne plassen har gått betraktelig tilbake de siste årene. Folk har en tendens til kakke alt de får og steinbiten er spesielt utsatt siden den er så stedbunden. Vi har funnet noen nye plasser i år, men har tilgode å få fisk over 10 kg der. Det blir helt klart et mål til neste år.

Til slutt, noen bilder av Marcus og Øyvinds perser.

Marcus med pers. 12,25 kg
Øyvinds pers. 11,8 kg.

Mvh. Kim

Kommentar