Foto: Truls C. Olsen

Test av Shimano Antares 50-80

I år har jeg prøvd ut en for meg, ny versjon av høyklassestanga Shimano Antares BX braid boat, nemlig den kraftigste varianten på 50-80 lbs. Man kan trygt slå fast at den har svart til forventningene – og mer til.

Shimano Antares har i flere år vært toppmodellen til Shimano innenfor norsk havfiske. Særlig til meitefiske på grunt og dypt vann har stanga vært populær. Med sin følsomme aksjon, men likevel gode rygg har den vært ansett som ideell til dette formålet av mange. Det er da heller ikke uten grunn at den i 2016 ble kåret til «Beste dypvannsstang» i bladet Alt om Fiskes test av havfiskestenger.

Men Antares har blitt benyttet til alle typer havfiske siden den kom på markedet. Selv har jeg hatt glede av 20-30 lbs-varianten spesielt (AX-modellen). Tidligere brukte jeg denne stanga til alt slags båtfiske – også kveitefiske. Den fikk virkelig testet seg på min første storkveite på 242 cm / 162,5 kg. Den besto prøven da også..

20-30-punderen i kamp med storkveite på 242 cm

Likevel er det forskjellige preferanser og enkelte vil hevde at 12-20 lbs og 20-30-lbs-varianten blir i mykeste laget til de største kveitene. Det er nok også et poeng at det er gunstigere å ha mer rygg til pumping av fisken under kjøring av store kveiter og der kommer 30-50-punderen mer til sin rett. Så hva med 50-80-punderen?

Som de andre Antaresmodellene er denne et smykke. Designet er utsøkt og detaljene er stilfulle og nydelige. At stanga i tillegg er relativt lett er heller ingen ulempe. Jeg parret stanga med en Shimano Talica 16 II ladet med 0,42 Sufix 832-braid. Dette er en combo tiltenkt tungt nordnorsk havfiske spesielt – planen var å bruke stanga både til stor torsk, kveite og dypvannsfiske med tunge lodd.

Antares-stenger parret med Talica 16 II og Talica 25 II

Ute på Malangsgrunnen i vår var stanga ypperlig til stortorsken, samt enkelte langer. I høst har stanga fått testet seg mot en rekke kveiter, den største på 150 cm. Jeg var spent på hvordan det ville være å pumpe opp en større kveite med stanga og om den ville vise seg å være i kraftigste laget?

Storkveite pumpes opp med 50-80-punderen. Foto: Truls Christian Olsen

Den bekymringen var definitivt helt ubegrunnet. Etter de første lange utrasene kunne jeg begynne å løfte på storkveita og Antaresen ga en flott flex, men likevel enorm power under opphentingen. Rett og slett ideelt etter mitt syn – fiskens kraftige slag ble avdempet på en fin måte, men jeg hadde ingen problemer med å få løftet fisken opp fra bunn. En for stiv stang ville ikke vært gunstig i denne sammenhengen – heller ikke en med «spaghettiaksjon». Noen havfiskere foretrekker kortere jigstenger til dette fisket. De fungerer utvilsomt godt, men det gjør også Antares 50-80 lbs når aksjonen er stivere og mer kraftfull enn de lettere versjonene av stanga. Trenden med korte jigstenger er faktisk i ferd med å snu i miljøer der det fiskes mye kveite – mange ønsker seg nå litt mer lengde på stanga (mer om dette senere).

Stanga har også blitt testet på dypt vann med tunge lodd. Sist helg var Kim oppe i Finnmark for å fiske storuer. Selv om det meste av turen blåste bort, fikk han et lite forsøk på storueren med Antares 50-80 lbs. Tilbakemeldingen etter turen var: stanga fungerte helt perfekt! Selv med tunge lodd opp mot 1 kg eller mer var den nydelig til denne bruken.

Kim med storuer tatt under fiske med Antares 50-80 lb

Om du søker etter en stang til dypvannsfiske med tunge lodd som likevel gir deg god følsomhet med agnet, eller bare vil ha en god og solid allroundstang til tungt havfiske kan jeg anbefale Shimano Antares BX Braid boat 50-80 lbs på det varmeste.

Skitt fiske!

Kommentar