Europamesterskap i havfiske

Forrige uke gikk årets begivenhet av stabelen for min del. Europamesterskap er noe nytt for meg og jeg var faktisk ganske nervøs før avreise. Mye tid ble lagt ned i forberedelser og natt til søndag startet vi på kjøreturen til Måløy. Søndag morgen ankom vi Måløy og kunne flytte inn i den faste rorbua våres. Vi bor alltid hos Solheim Fiskeferie når vi er på Måløy. Med rorbua følger det også en båt som vi benytter oss av når vi kan. Stig Solheim som driver stedet er alltid behjelpelig med ting vi måtte trenge. Skal du til Måløy kan jeg trygt anbefale deg et opphold der. Senere på dagen var det offisiell åpning av mesterskapet med flagg og tog.Dag 1

Etter en natt med litt urolig søvn var endelig dagen kommet. 100 fiskere fra 14 forskjellige nasjoner var samlet på kaia. Regnet bøttet ned og det blåste opp mot 20 m/s.  Fisket denne dagen var veldig vanskelig men noe fisk ble det. På min båt ble dagens største fisk landet. En flott lange på 12,84kg. Selv sleit jeg litt denne dagen med fisk som ikke ville sitte uten at jeg klarte og forstå hvorfor. Jeg endte 1 fisk bak bestemann ombord og det var egentlig helt greit. Når jeg kom på land og snakket med andre ble det klart at det ikke bare var jeg som hadde hatt problemer med fisk som ikke ville sitte. Det viste seg at det var Lysing vi hadde problemer med og få. Vi diskuterte mulige måter for og få kroket denne spesielle fisken og dag 3 skulle jeg få muligheten til og teste dette.

Dag 2

Dag 2 skulle egentlig vært gjennomført på tirsdag men pga det dårlige været ble konkuransen flyttet til onsdag som egentlig skulle være hvile dag. Takk til sporty båtførere som kunne tilpasse seg på kort varsel. På båten min denne dagen var det høyt nivå på fiskerne. En av di var tidligere europamester Ray Baron. Ray stod på plass nummer en og var først i fisken første del av dagen. Og som den dyktige fiskeren han er utnyttet han dette godt. Etter 4 timers fiske lå jeg et stykke bak og ting så ikke spesielt lyst ut. Men di siste 2 timene snudde strømmen og det var endelig min tur til og komme først i fisken. Som en ekstra bonus havnet vi i Hyse og da kunne jeg dra fordel av sirkel krokene til vmc. 7381 circle holder veldig godt på fisken og var fordelen jeg trengte for og vinne båten. Jeg klarte så vidt og vinne båten med fattige 5 poeng klaring til Ray som kom på andre. En herlig dag på sjøen i godt selskap.

Dag 3.

Denne dagen ble høydepunktet for min del denne uken. Fint vær, godt fiske og ikke minst veldig hyggelig selskap ombord. På flatt hav gikk vi til en sei plass et godt stykke ut. Det gikk ikke lange tiden før stengene stod i bue og sei fisket var i gang. Det var 130 meter til bunn og mesteparten av fisken ble tatt der. Etter noen timer dabbet fisket av og vi bestemte oss for og prøve på Lysing. Jeg hadde en god ledelse på båten når vi satte kursen mot lysingplassen men etter mandagens erfaringer med Lysing fiske følte jeg meg ikke trygg på båtseier. Nå var det på tide og sjekke om den nye taktikken min fungerte. Det gjorde den. På halvannen time landet jeg hele 11 lysinger og endte opp med en totalvekt på 93kg. Taktikken med fri spole og la Lysingen få tid på seg utgjorde en stor forskjell. Stor agn og 8/0 J krok fra vmc fungerte utmerket. Når man kan toppe det hele med flotte mennesker ombord man kan dele opplevelsen med er det vanskelig og se for seg hva som kunne vært bedre. 

Dag 4

Siste konkurranse dag var her og det ble en liten nedtur fiskemessig sammenlignet med dagen før. Men igjen var det god stemning på båten og hyggelig selskap som reddet dagen. Kort fortalt så kom jeg på 2.plass på båten denne dagen med 9 tellende fisk. Vinneren hadde 11 fisk. Blant mine 9 fisker hadde jeg 2 glassvar noe som er sjelden kost for en havfisker fra Østfold.

Lørdag var det bankett og premie utdeling. Men dette startet ikke før kl 15 så jeg og Christian Slettmo rakk en kort tur på havet med båten som fulgte hytta. Vi fant mye pen sei 15min gangtid fra hytta og Christian kunne notere seg ny pb på sei. En flott fisk på 9,5kg som tok på en hvit Raglou.


Mørepilken leverte også bra med storsei.


En kjapp dusj og på med finstasen så var vi klar for premie utdeling og bankett. Årets europamester ble Eivind Johannesen. Han klarte og vinne båten sin alle dagene. Gratulerer!!! 

Torun  Handeland vant dameklassen og Kristian Hausken vant junior klassen. 


Norges landslag bestående av Petter Skudal, Lars Hellum, Espen Knarvik, Tor Arne Rygg og undertegnende vant lagkonkurransen. 

EM ble avsluttet med fyrverkeri over blikkstille hav.

En stor takk til Måløy Havfiskefestival og Nordfjord Havfiskeklubb for et fantastisk arrangement. Gleder meg til neste gang vi skal fiske EM hos dere i 2022.

Kommentar