Kjell Ingemar med stor rødspette.

Rødspette. Mine tips og triks.

Rødspetta har for meg vært noe av det edleste man kan få på kroken som sportsfisker. Jeg vil her fortelle litt om min egen historie rundt rødspetta og samtidig komme med litt utstyrstips. 

Helt siden jeg begynte med sportsfiske har jeg vært fascinert av flatfisk. For hvert år som har gått har jeg blitt mer og mer opphengt i flatfiskmeite, og jeg legger årlig ned hundrevis av timer til flatfisk. En morsom fakta er at den første flatfisken jeg noensinne fikk var en kveite på 12 kg i 2008. Min første rødspette derimot var en småpen fisk på 1350 g tatt på Røst i 2009.

Persen.

Persen har krøpet sakte, men sikkert oppover til nåværende pers på 3820 g. Vi har oppdaget mange nye spennende plasser, og det er ingen tvil om at lokasjon har ekstremt mye å si. Bunnforhold, strøm, tilgang på næring/byttedyr er faktorer som har betydning for om det kan være en plass for stor rødspette eller ikke. Generelt er det sandbunn som gjelder. Det kan gjerne være innslag av grus eller skjell, men bunnen må ikke være for uren. Du finner rødspette også på andre typer bunn, men de beste plassene våre har stort sett ren bunn med lite sjøgress, tareskog o.l. Setter du deg fast eller får sjøgress på kroken er det best å flytte seg.

Marcus med 4-pluss

Mine fiskekompiser har alltid hatt flyt når det kommer til rødspette. Jeg har stanget og stanget kontinuerlig siden jeg fikk min første rødspette. Øyvind gikk sånn ca. rett fra 2,6 kg til 4,4 kg, og Marcus gikk fra 2 kg til 4 kg. Jeg har måttet bitre meg gjennom utallige fisk før jeg i det hele tatt kom meg over 2 kg, og just det samme med 3 kg, og jeg holder nå på med akkurat det samme med 4+-fisk. Jeg har fått en god del rødspetter fra 3 til 4 kg, men det har stoppet opp etter det. Jeg har sett Øyvind og Marcus dra mange over 4 kg. Jeg håper det snart er min tur å få den over 4 kg…

Øyvind med spette på 4350 g

 

Rødspette: tips, tricks og utstyr.

Riktig utstyr er viktig, og  det er også viktig å dimensjonere rett. Her i nord dimensjonerer vi det muligens litt for mye, men vi har fått kveiter som bifangst alt for mange ganger og innsett at det å overdimensjonere utstyret må man nesten bare gjøre. Les om kveite på pillemeite her.

Dims.

Utstyr :

Med tanke på utstyret du trenger så er det en del ting det hjelper å ha. Jeg vil anbefale en havstang i 12-20 lbs-klassen og en lett snelle som rommer endel braid. Personlig bruker jeg topshot på 0.60 mm mono , men det er ikke et must. Jeg bruker glidebom, men en vanlig fast bom fungerer også. Glidebommer (zip-sliders) finnes på Ebay og koster ingenting.

Vanlig flyndreslep :

Mitt personlige favoritttakkel til flatfiskemeite er et glideslep. Forbind slep og topshot med en liten svivel. Jeg kjører to-kroks slep. DVS. : Ta en passende lang nylonbit (ca 1 meter). Lag en stor opphengerløkke og klipp den av i den ene enden. Jeg vil anbefale å dandere slepene med perler og spinnerblad, og fest en krok i enden. Krokstørrelse str. 4 – 3/0. Søkkevekt varierer fra plass til plass, noen plasser er veldig strømutsatte med grunt vann, og andre er litt dypere med mindre strøm. Lokal tilpasning er stikkordet. Fordelen med et glideslep er at fisken ikke kjenner tyngden av søkket når den svømmer avgårde med agnet.

Slep.

Paternoster : 

Dette takkelet fisker annerledes enn ett glideslep da det gjerne havner litt over bunnen. Men det kan dog være ganske effektivt til tider. Jeg bruker to opphengerløkker og klipper de av så man får to slep utifra nylon-stammen. Dander de to slepene med perler, og bruk gjerne gummislange slik at du får stivet opp slepet. Sørg for å ha det nederste slepet nært søkket. Vi har sett gjentatte ganger at rødspetta gjerne svømmer noen meter opp og tar agnet.

Pater noster.

Metode : 

Jeg dunker søkket i bunnen 25-30 ganger og lar det ligge i ro 10-15 sekunder. Dernest sveiver jeg inn slakken, sjekker om fisk er på og fortsetter som tidligere med kontinuerlig dunking i bunnen før det igjen får ligge helt i ro. Om du kjenner at det napper vil jeg anbefale å vente med mothugget. Frikoble og gi spetta noen sekunder til å spise agnet skikkelig. Etter det så er det bare å gi et kraftig mothugg. Fighten med en rødspette er som regel ganske udramatisk, men de store kan faktisk gi en god fight og ha flere utras. Hugget er meget vanedannende på de store da det som regel kjennes som du sitter fast i bunnen, men så gir bunnen sakte, men sikkert etter. En god, stor håv er alfa og omega da flatfisk ikke er de letteste å lande for hånd, spesielt om de er store.

Agn :

Kokt reke, blåskjell/oskjell, scampi, tobis og imitasjon av tobis, sandmark, børstemark, fersk sild og fersk makrell. Dette er mine personlige favoritter til flatfiskmeite. Jeg foretrekker å surre fast agnet med et agnstrikk.

Håper dette kan hjelpe på i jakten på spetta.

treplusser

 

Med vennlig fiskerhilsen, Kim Eirik Johansen.

Rapala Pro Guide.

Kommentar