Flyndrefiske i Øresund

Det var klart for første tur etter flyndrene i Øresund. Lars Hellum og jeg dro nedover på lørdag for å fiske sandflyndre, skrubbe og rødspette.

Denne gangen var utror i Helsingborg men det er like greit å ta ferga over og være med danskene fra Helsingør.
Øresund skiller seg fra de fleste andre plasser vi fisker fordi det har vært trålingsforbud her siden 30-tallet. Resultatet av dette er en av de mest inntakte bunnfaunaene vi har mulighet til å fiske på.

Det eneste agnet som gjelder er børstemark. Denne importeres fra Nederland i kilovis og selges til flyndrefiskere på begge sider av Øresund.
Vi kjøper marken i en liten butikk på dansk side. Det er et bittelite lokale som er neddynget med fiskeutstyr fra gulv til tak. Midt i rommet er det ryddet plass til et par stoler og et relativt stort kjøleskap med øl. Kundene handler fiskeutstyr og drikker øl, ikke så vanlig i en norsk sportsfiske butikk….
Det er ikke alltid vi handler like mye men vi må en tur inom Lars og se hva han har på hver eneste tur vi er her. (En får kjøpt marken i Helsingborg også..)
Det er ikke så vanskelig å grave børstemark sjøl hvis en vil ha dette som agn, hvordan dette gjøres skal jeg komme tilbake til seinere en gang..

Fisket er enkelt, vi bruker et vanlig pilk/sluk fra 80-300 g som er montert med en sleper etter pilken og en opphenger over pilken . Opphengeren er en 10 cm stålbom som er festet til hovedlina med knuter og perler. Hovedlina er 0,50 -0,60 litt avhengig av pilken som brukes. Lina ut til krokene er 0,35-0,40 fluorkarbon. Krokene som brukes er stort sett 2,4 og 6.

Svenskene bruker stort sett en liten multiplikator snelle og en stang som klarer kastevekter fra 50-300 gram. Jeg har hittil brukt åpen haspel fordi jeg synes det er lettere å kaste med dette.
Fisket foregår grunt , fra 5-20 meter, og båten driver hele tiden med strømmen. I Norge er vi vante med at båtene holdes i ro men her er det vind og strøm som bestemmer hvor .-og hvor fort det går. Derfor må en hele tiden være aktiv og enten kaste mot retningen båten driver eller motsatt slippe etter hvis du står fra strømmen. Båtene bytter på hvilken vei de legger seg i driftet så du får kast og slipp annenhver gang.
Det er kun lov med underhåndskast av sikkerhetsgrunner så dette må en trene litt på hvis en har planer om å prøve.

Så var det fiskinga på søndag. Vi møttes 25 stykker til en meget uhøytidelig konkurranse. Det var båttrekning på plass 1-25 og etter halve fisketiden flytter alle fiskere 8 plasser slik at alle skal ha likest mulig forhold om bord. Båtene er store og det er enkel servering og salg av fiskeutstyr om bord.
Båtene henter som regel mark på dansk side og da kommer Lars fra favorittfiskebutikken vår ut i sin 14 fots jolle uansett vær og dag og leverer marken vi har bestilt.
Fisket foregikk i et område som kalles disken, stort sett 9-12 meters dyp og det er mest av sandflyndre og rødspette. Området ble valgt fordi dette hadde gitt best med fisk de siste ukene.
Jeg tror det gikk under tre minutter før jeg hadde første fisk om bord. En fin sandflyndre som fint kunne passet i steikepanna.
Jeg fikk rundt 70 fisk på seks timer hvor 64 var tellende i konkurransen. Det var 45 sandflyndre, 16 rødspetter og tre skubber. Jeg fikk også en fin slettvar og en 6-7 torsker fra halvkiloen til to. Dette gir rundt 10 fisker i timen og det er sjelden kost at det går mange minutter uten napp. Jeg syntes dagen hade vært intens og at jeg hadde fisket bra med mine 64 tellende fisk i konkurransen. Realitets orienteringen ble brutal da jeg hørte hva beste svenske hadde fått, 126 tellende flyndrer . Omtrent det dobbelte av det jeg hadde. Dette er det jeg liker med konkurranser, en får se hva som er mulig å få til akkurat der og da. Fiskekompis Lars Hellum hadde samme antall fisk som meg . Vi fikk overtalt vinneren til å gi i fra seg vinnertakkelet til oss slik at vi kan kopiere til neste gang..

Øresund båtene går ut med sportsfiskere hver dag hele året. Stort sett er det firetimers turer . En morgentur og en ettermiddagstur. Det varierer litt med sesong hva det fiskes etter men ganske ofte står flyndre på programmet. De andre båtene som var ute sammen med oss fisket etter Horngjel som fantes der i enorme mengder . På vinterstid er det mye fiske etter torsk og sild.

Utstyret jeg brukte:
Stang: Beastmaster Boat Quiver

Snelle:Socorro SW 5000

Line: Sufix 832, 0,20 mm med lime farge fordi det er denne jeg ser lettest etter å ha kastet ut.


Jeg bruker fluorkarbon på alt som fisken ser, ikke bare fordi det skal synes mindre men også fordi fluorkarbon snøret tåler mer juling når det slepes mot bunnen.
Jeg bruker SufixSuper 21 fluorkarbon.0,50 på hovedline og 0,35 ut til krokene.
Vi hadde en ide om at vi skulle bruke 0,25mm ut til krokene en stund men det ga ikke mer fisk, så vi er tilbake på 0,35-0,40 ut til kroken.

Kroken jeg har brukt mest hittil er VMC 9291 TR i størrelse 6-4 og 2.
Etter å ha sett hva svenskene bruker skal jeg prøve VMC 8299 TR i størrelse 4 og 2 på neste tur.
Jeg er opplært til å bruke langskafta krok etter flyndre, men svensken som dro dobbelt så mye som meg brukte en kortskaftet 8299 i størrelse 2.

Av attraktorer er det så mange varianter at det må en nesten forske ut litt på sjøl. Svenskene bruker mye slanger som attraktorer, mens danskene stort sett bruker perler. Fargene det går i er gult, hvitt, og rosa. Perler er fra 2-4 mm og slangene som brukes er ikke tykkere enn 4 mm.

Lars og jeg er enige om to ting etter denne turen. Vi har mye å lære ennå og skal til Øresund på flyndrefiske så fort det blir en anledning igjen.

Kommentar