Steinbitbonanza

Etter en tidlig prøvetur i begynnelsen av april var vi gira på ny tur ut til steinbitplassen. Ut ifra fangstene fra forrige tur der vi fikk flere store på et lite område, hadde vi store forventninger. Gjett om forventningene ble innfridd…

Gråsteinbit.

Steinbit er en meget populær fisk blant specimenfiskere og artsfiskere. Dette er en art jeg må fiske hvert eneste år, det er liksom noe som mangler om jeg ikke får fisket denne «vakre» fisken.
Steinbitfisket har derimot ikke blitt enklere med årene. Plassen som leverte mange av gromfiskene våre for noen år tilbake er antakelig i ferd med å bli utfisket. I alle fall leverte den ikke på samme måte i fjor som tidligere år. Vi har ingen håndfaste bevis på hva som skyldes at akkurat den gamle plassen ser ut til å være tømt for steinbit. Det finnes likevel flere teorier. Vi spekulerer i at lokale sportsfiskere og hobbyfiskere som ikke viser skjønn og kakker absolutt alt de får, har stor innvirkning. UV-jakt er også populært her oppe og steinbiten er et lett bytte for disse jegerne. På mange måter kan det være lettere for UV-jegere å få steinbit enn å ta den på stang, da fisken ofte ikke er interessert i agnet som passerer rett foran nesen på den. Ved fiske etter en så stasjonær og sårbar fisk som steinbiten kreves det at man ikke tar med mer enn man behøver. Her er det dessverre mange som ikke klarer å vise måtehold.
Heldigvis er den nye plassen ikke utfisket enda, så det går fortsatt an å ha et bra fiske etter steinbit. Men nok om det…

Steinbit i overflaten.

Været denne dagen var strålende, men som forsidebildet viser var det en litt sur trekk. Fisket derimot var minst like bra som på den første turen og vi fanget flere flotte eksemplarer. Den største fisken min på den første turen var 7 kg og jeg hadde som mål å slå denne fisken betraktelig, helst med en steinbit på over 10 kg.

Snittet var betraktelig større enn forrige tur. Utstyret som ble brukt var Shimano Beastmaster AX Boat 20-30 lbs og Shimano Ocea Jigger PG. Jeg fisket med et slep bestående av selvlysende slange, gummiblekksprut og VMC 8357 CB 7/0. Agnet besto av sild. Øyvind fisket med en Storm GT 265 g og fikk flere fisk på den.

Steinbit med Stormjigg i kjeften.

Steinar perset flere ganger og endte opp med en flott pers på 8,75 kg.

Steinar med pers. 8,75 kg.

Midt på dagen hadde jeg flere kraftige napp gjentatte ganger uten at jeg greide å kroke fisken. På slutten av driftet satt nappet endelig og tyngden ned i vannet var betydelig. Min klart største fisk for dagen var et faktum og etter en seig fight kom en stor steinbit sigende imot båtripa.

Dagens største.

Da jeg så fisken tenkte jeg umiddelbart 10+, men da vi fikk den oppi båten kunne vi se at fisken dessverre var ganske slank. Med en lengde på 103 cm burde den vært godt over 10 kg. Dog er det enda tidlig i sesongen og som regel er de ganske slanke på denne tida. Men man kan ikke være misfornøyd med en steinbit på 9,6 kg.

Gråsteinbit på 9,6 kg.

Vi satser videre på langt større steinbit, og målet er jo som alltid 10+.

Kommentar