Storgjedder på isen 

Tre gjedder over ti, et antall til over åtte kilo og masse fisk over en meteren. Dette er et resultat av konkret satsing etter stor fisk i min 2017-sesong på isen. Her kommer det en liten oppsummering:

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har kanskje hatt flere fiskeløse turer enn noen gang, men disse har også vært en meget viktig del av lærdommen jeg sitter igjen med. Husk bare å ta en og annen tur til de godvannen du kjenner godtog som oftest leverer fisk. Slik at du kan fiske på deg litt selvtillit før du går helt i kjelleren mentalt.

Begynner man tvile på deg selv, så er det lett å bli lei og være ineffektiv å bli irrasjonell. ;)

Til tross for dette skal du ikke være redd for å være kritisk og evaluere ditt fiske hele tiden. Som oftest kan man kanskje endre på småting som gjør deg mer effektiv, eller forbedrer resultatet. Bare husk: Ikke gjør ting bare for å gjøre det, men gjør det med en baktanke. Ellers vil du aldrig vite hvilken faktor som gjorde at resultatet endret seg.

Her er en fin metersfisk fra en firedagers satsning sammen med teamkompis Marius.

Vi la fire lange dager etter storgjedda i Glomma, og hadde to dager uten fisk og to relativt bra dager med flere fisker over en meter.

Når man skal gjøre en slik satsning, så prøver jeg alltid å fiske alle døgnets lyse timer, og det spesielt når dagene er relativt korte som i jan/februar. Selv om det ikke gir resultater direkte, så skal man ikke gi opp for noen uker senere gav det resultat.

Denne flotte gjedda på 10340g og 116cm tok relativt kort tid etter vi hadde satt ut stengene. Her var vi egentlig på vei ut på elva et annet sted, men isen var ikke tykk nok. På elveisen spesielt, skal man ikke ta noen sjanser.  Hadde jeg ikke vært ute i god tid på plan A som var ut på elva, ville jeg aldri rukket plan B som ble inne langs land når denne var på matjakt på morraskvisten.

C&R  på store individer er svært viktig, og fungere godt vinter som sommer. Denne gjedda har gledet fiskere både før og forhåpentligvis etter meg. Noe som er et godt bevis på fang og slipp fungerer godt ved skånsom behandling.

Når dagene på tur blir lange er en god fiskekompis og bra mat noe som får tida til å gå vesentlig fortere. Fiskekompis forenkler også ikke minst foto og rask og skånsom håndterning av fisken. Dessuten er delt glede større glede for min del. Spesielt når man sammen setter seg mål, legger planer og lykkes.

Denne flotte madammen tok siste halvtimen med lys noen dager senere, og det etter en relativt treig dag. Dessuten var det ikke siste fisken vi tok før mørket kom sigende til kvelds. Desverre var det ikke noen kjempe, men alikevel var det verdt å sitte det ekstra kvarteret.

Fisken er ei flott nikilos på 116 cm

Vær alltid forbredt på å få en stor fisk, dette innebærer å ha med seg landingsmatte veienett, vekt, målebånd, tenger og avbiter når man går bort for å kroke fisken. Tips er også å ha med agnfiskposen slik at man slipper å kaste bort verdifull fisketid for å gå fram og tilbake etter dette når du skal sette ut på nytt. 10 minutter ved hver fisk blir mange timer med bortkastet tid i slutten av sesongen. Når man først er ute har man ikke minutter å miste i det hele tatt i mine øyne. Jeg har alt jeg kan trenge liggende i pulken som jeg tar med bort til stanga når det er hugg.

Hugg har jeg virkelig hatt for min del i år og det av mange fine fisker. Etter ytterligere noen bomturer, så viste Finnskogen fram nok en av sine flotte fisker. Dette resulterte i ny pers på isen for min del.

Denne gjedda målte 117cm, men vekta var bare noe skuffende 11300g. Spesielt, når jeg vet at fisken har veid over 13 kilo for et par år siden. 

Når det er sagt skal jeg ikke klage, for kun få dager etter fikk jeg æren av å løfte på ytterligere ei fin gjedde.

Denne gjedda bikka ni kilo med et par hekto, og var resultatet av første turen på en ny sjø på Finnskogen helga etter. 

Selv om jeg på privaten har hatt en helt upåklagelig sesongen var jeg nok mest tilfreds siste ismeiteturen. Når jeg fikk æren av å guide opp en ny pers til Kristine i regi av Explore Finnskogen der jeg jobber som guide.

Alle fiskene satt fint kroket med VMC 8650 roundtreble #2. Når det gjelder sene er SUFIX super 21 helt klart min nye favoritt.

Oppsummering top fem, så langt i 2017:

  1. 11300g
  2. 10460g
  3. 10360g
  4. 9560g
  5. 9180g

Et helt overveldende resultat, med tanke på at jeg også har mange gjeďder til over meteren.

 

Nå står spinnfiske sesongen for tur!!

 

//Roffe

Rapala ProGuide

Kommentar